Suomi voitti Slovakian 6–2 Pekingin olympialaisten miesten jääkiekkoturnauksen avausottelussaan torstaina. Slovakia yllätti aggressiivisella ja raikkaalla pelillään, joka pakotti Leijonat aika ajoin köysiin. Suomen materiaaliero ja pelin selkeät raamit kuitenkin käänsivät pelin Leijonille lopulta melko selvästi.

Ottelun suurimmat sankarit olivat syntymäpiväänsä viettänyt ja hattutempun iskenyt Sakari Manninen, kaksi maalia viimeistellyt Miro Aaltonen ja hienon ottelun Suomen maalissa pelannut Harri Säteri.

Slovakia aloitti hyvin, mutta Suomen terävä erikoistilannepelaaminen käänsi pelin

Ottelun ensimmäinen viisiminuuttinen oli odotetusti tiukkaa ja tarkkaa kiekkoa. Huippupaikkoja ei syntynyt kumpaakaankaan suuntaan, ja molemmat joukkueet hieman kyttäilivät ja katselivat, miten peli lähtisi etenemään.

Reilun viiden minuutin jälkeen Slovakia otti pelin kuitenkin komentoonsa. Joukkue sai painettua pelin painopisteen Leijonien päätyyn ja sai aikaan yli minuutin mittaisen pyörityksen Suomen alueella. Painostus päättyi ottelun avausmaaliin, kun Milos Roman käänsi kiekon Suomen maalille. Ensimmäisenä irtokiekkoon pääsi Juraj Slafkovsky, joka nosti sen ohi Harri Säterin.

Ottelun tempo näytti tulleen Suomelle täytenä yllätyksenä. Erän puolessavälissä Leijonat eivät vieläkään olleet saaneet ensimmäistä laukausta maalia kohti ja ottelu pysyi visusti Slovakian näpeissä. Vain Säterin hyvä torjunta piti slovakialaisten johdon yhdessä.

Ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus kuitenkin tuotti tulosta. Ville Pokka nosti peliä keskialueelle ja jatkoi kiekon Teemu Hartikaiselle, joka löysi upealla avaavalla syötöllä Sakari Mannisen Slovakian puolustajien välistä. Ufan pelaajan ei erehtynyt, vaan ohitti Patrik Rybarin hienolla laukauksella yläkulmaan.

Leijonat saivat maalinsa jälkeen hyvän vaiheen päälle. Paineistus tuotti myös ottelun ensimmäisen jäähyn, kun Marko Dano rikkoi Hannes Björnistä ja päästi Suomen turnauksen ensimmäiselle ylivoimalle.

Ylivoima olikin tuottaa heti tulosta, kun Mikko Lehtosen laukaus kilahti Slovakian maalin tolppaan. Hetkeä myöhemmin Suomi sitten tehtailikin yhden turnauksen upeimmista maaleista, sen voi luvata jo nyt.

Valtteri Filppula sai kiekon Slovakian neliön keskellä. Kokenut pelaaja ei panikoinut pienessä tilassa, vaan onnistui kääntämään kiekon kentän poikki Miro Aaltoselle, joka jatkoi suoraan maalin kulmalle nousseelle Harri Pesoselle. SCL Tigersin hyökkääjä sai siirtää kiekon tyhjään maaliin.

Slovakia ei kuitenkaan takaiskuista lannistunut, vaan jatkoi raikasta ja aggressiivista hyökkäyspeliään. Tämä tuotti myös Suomen ensimmäisen jäähyn, kun Iiro Pakarinen lähti kahden minuutin istunnolle huitomisesta. Heti alivoiman alussa Leijonien tilanne synkkeni lisää, kun Petteri Lindbohm otti todella huolimattoman jäähyn pelin viivyttämisestä.

Suomi kuitenkin kesti upeasti lähes täyden kaksiminuuttisen kahden miehen alivoimalla. Heti jäähyjen päätyttyä maaleja sen sijaan oli luvassa. Aaltonen ja Joonas Nättinen karkasivat epäorganisoitua Slovakian puolustusta vastaan kahdella yhtä -vastaan hyökkäykseen. Nättisen poikittaissyöttö löysi Aaltosen lavan ja kiekko painui jo kolmatta kertaa Slovakian verkkoon.

Ensimmäinen erä oli monivaiheinen, eikä Suomea voi kokonaisuudessaan sanoa erän pelillisesti paremmaksi joukkueeksi. Leijonat kuitenkin käänsivät ottelun edukseen materiaaliedun ja terävän erikoistilannepelaamisen avulla.

Slovakian aggressiivisuus söi Leijonien hallinnan

Suomi aloitti toisen erän ensimmäistä terävämmin. Hallinta kuitenkin kääntyi, kun Leo Komarov sai hieman kyseenalaisen jäähyn maalivahdin estämisestä. Leijonat kuitenkin selvisivät alivoimastaan Säterin parin huipputorjunnan johdattamana ilman ongelmia.

Jäähyn jälkeen ottelu jatkui todella tasaisena. Pelikontrolli kääntyi kuitenkin hiljakseen Leijonille, ja ottelun puolessavälissä Suomi oli siirtynyt jo laukausmäärissäkin johtoon. Huipputontteja ei toisen erän ensimmäisen puolikkaan aikana kuitenkaan nähty, sillä molemmat joukkueet pelasivat todella tarkkaa jääkiekkoa.

Tasaisen vaiheen jälkeen Suomi iski kuin salama kirkkaalta taivaalta. Slovakian pelaajat varastivat vaihtoon lähdön kanssa. Manninen haistoi tilanteensa ja jäi kärkkymään Slovakian alueen siniviivalle. Lehtonen luki tilanteen Suomen puolustuksessa oikein, ja avasi peliä Markus Granlundin kautta Manniselle, joka viimeisteli läpiajosta Leijonien neljännen maalin.

Suomen maalin jälkeen Slovakia sai kuitenkin hyvän kirivaihteen päälle, ja onnistuikin kaventamaan eron kahteen. Peli pyöri pitkään Leijonien maalin ympärille, minkä seurauksena Slafkovsky onnistui leikkaamaan Suomen alueen keskelle ja ohitti Säterin ehkä hieman helpohkosti rannelaukauksella.

Hieman erän puolenvälin jälkeen nähtiin myös ensimmäinen Suomen osalta heikosti sujunut erikoistilanne. Leijonat pääsivät ylivoimalle, mutta eivät saaneet pakkopeliä käyntiin. Lähempänä maalintekoa kävi ylivoiman aikana itse asiassa Slovakia. Lehtonen pelasi todella löysästi omalla alueellaan ja menetti kiekon Michal Kristofille, jonka nosto Suomen maalin edestä karkasi kuitenkin yli maalin.

Erän loppua kohden pelin hallinta siirtyi kuitenkin Slovakialle ja kiekko löytyi yhä useammin Suomen päädystä. Slovakia pelasi todella rohkeaa ja aggressiivista jääkiekkoa, jossa riskitasot olivat korkealla. Pelityyli vaikutti kuitenkin toimivalta.

Suomen tappoi pelin järkevyydellä ja hyvällä erikoistilannepelaamisella

Suomi aloitti kolmannen erän parhaalla mahdollisella tavalla. Erää oli ehtinyt vanheta vain 16 sekuntia, kun Manninen täydensi hattutemppunsa. Hartikainen riisti kiekon upeasti Slovakian puolustusalueella ja tarjoili maalin eteen Manniselle, joka sai viimeistellä illan kolmantensa lähes tyhjiin.

Slovakia jatkoi aggressiivista peliään, ja saikin viiden minuutin pelin jälkeen tuotettua sillä Suomelle jäähyn. Leijonien alivoima toimi kuitenkin loistavasti, eikä Slovakia saanut kaksiminuuttisen aikana luotua käytännössä yhtään kontrolloitua hyökkäystä.

Tasamiehitykselle päästyään Suomen ykkösketju laittoi todellisen karusellin pyörimään Slovakian päädyssä ja onnistui luomaan samaan hyökkäykseen useammankin hyvän maalipaikan. Koko ottelun aikana ei nähty toista yhtä dominoivaa vaihtoa, mutta Leijonien kannalta harmillisesti tulosta ei kuitenkaan syntynyt.

Suomen jäähyily kuitenkin jatkui, kun Atte Ohtamaa ajeli Tomas Jurcon kumoon vihellyksen jälkeen ja joutui istunnolle poikittaisesta mailasta. Tämä ylivoima toimi Slovakian osalta jo huomattavasti edellistä paremmin, mutta aidosti vaarallisille paikoille ei Suomi vastustajaansa kuitenkaan päästänyt.

Suomi onnistui järkevöittämään puolustuspeliään kolmanteen erään merkittävästi, eikä Slovakia päässyt enää Leijonien puolustusmuodon sisään samalla tavalla kuin kahdessa ensimmäisessä erässä. Vaikka Slovakia näennäisesti ottelun kolmatta erää veikin, ei Suomella ollut missään kohtaa todellista hätää.

Ottelu ratkesi lopullisesti viimeistään viisi minuuttia ennen loppua. Suomi pääsi jälleen ylivoimalle, eikä tappavan tehokas erikoistilanneyksikkö jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Sami Vatanen havaitsi kiekonriiston jälkeen upeasti tyhjän tilan ja käänsi pelin painopisteen hyökkäysalueen toiselle puolella. Niko Ojamäki jatkoi pisteiden väliin Aaltoselle, joka viimeisteli ottelun toisensa tulisella lämärillä.

Hetkeä myöhemmin Vatanen oli itse onnistua maalinteossa. Genéve-Servetten puolustaja vei siniviivalla Slovakian kärkikarvaajan vipuun ja lähetti terävän rannelaukauksen kohti Slovakian maalia. Tolppaa lähemmäksi veto ei kuitenkaan päätynyt.